Tot ce trebuie să ştii despre recunoaşterea profesională

Vlad-Ruja---Tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-recunoasterea-profesionala

Ca asistent medical, probabil că ştii deja că recunoaşterea medicală în Germania înseamnă şi deschiderea unor noi oportunităţi spre succesul tău profesional. Cu toate acestea, înainte de a discuta despre beneficii, dar şi despre paşii de urmat pentru obţinerea recunoaşterii, trebuie menţionăm şi că este adesea mai bine să lucrezi mai întâi ca asistent medical fără recunoaştere şi abia după câteva luni să începi demersurile pentru obţinerea ei. Acest lucru te va ajuta, în primul rând, să înţelegi sistemul medical german. În plus, nu este recomandabil să te încarci cu prea multe sarcini când faci primii paşi în Germania, căci stresul, oboseala şi riscurile asociate cu adaptarea la o altă ţară îşi pot spune cuvântul.

Trebuie să ştii, însă, şi că nu este nevoie de stres, căci echipa VR Personal este alături de tine şi la acest capitol şi te va ajuta să înţelegi beneficiile obţinerii recunoaşterii profesionale, dar şi paşii necesari pentru obţinerea acestui document important.

Beneficiile obţinerii recunoaşterii

În primul rând, este bine să înţelegi că recunoașterea profesională îţi va oferi stabilitate pe piața muncii. Riscul de concediere este mult redus odată cu obţinerea recunoaşterii. În plus, apar şi noi oportunități pentru avansarea în carieră. Într-o țară cu o mare nevoie de personal medical, asistenții recunoscuți sunt mai bine plătiți și au acces la posturi de conducere şi la specializări.

Flexibilitatea profesională este un alt avantaj care apare odată cu obţinerea acestui document. Recunoașterea le permite asistenților să lucreze în diverse medii, de la spitale și clinici la centre de îngrijire a seniorilor. De asemenea, le oferă mobilitate profesională în cadrul Uniunii Europene, facilitând munca în alte state membre.

Obținerea recunoașterii profesionale contribuie și la creșterea prestigiului. Asistenții recunoscuți sunt văzuți ca profesioniști de încredere, capabili să ridice standardele de practică și să îmbunătățească calitatea îngrijirii pacienților. Astfel, vei reuşi şi tu să ieşi în evidență într-un domeniu competitiv!

Dezvoltarea profesională continuă este un beneficiu important, căci odată cu obţinerea recunoaşterii te vei bucura şi de alt acces la programele de formare și perfecționare. Asistenții cu recunoaştere pot participa la traininguri, conferințe și alte evenimente, dezvoltându-și cunoștințele și aptitudinile. 

Nu în ultimul rând trebuie să ştii că recunoașterea profesională contribuie la îmbunătățirea sistemului sanitar german. Asistenții medicali recunoscuţi sunt motivați, inclusiv prin beneficiile salariale mai mari, să ofere îngrijire de calitate. În timp, asta creşte satisfacția pacienților și încrederea în profesie, lucru care are un impact pozitiv asupra întregului sistem de sănătate.

Procesul de obţinere a recunoaşterii profesionale

Este bine să ştii că procesul de obţinere a recunoaşterii profesionale presupune depunerea unui dosar care include o cerere, diploma obţinută în România, foia matricolă din România şi alte documente. Toate acestea trebuie să fie traduse şi legalizate. Ulterior, în baza unei legi, se obţine foarte uşor recunoaşterea profesională. Cel de-al doilea pas implică depunerea cazierului, a fişei medicală, și a rezultatului obţinut la examenul de limba germană.

Foarte pe scurt, e bine să ţii minte că procesul de obţinere a recunoaşterii profesionale include 2 etape:

  • etapa 1 – include verificarea dosarului cu rezultatele de şcolarizare din România (deoarece după 2007 este automat procesul şi şcolile germane şi româneşti sunt, practic, echivalate automat);
  • etapa 2 – include depunerea cazierului, a fişei medicale şi a examenului de limbă B2.


Acest proces în doi paşi durează între 2 – 3 luni de zile, după care vei primi şi tu recunoaşterea profesională. Cu toate acestea, este bine să ştii că este recomandat să se ocupe o firmă de acest lucru, pentru că membrii echipelor de la firmele de recrutare cunosc în detaliu toate procedurile legale. VR Personal pune la dispoziţia tuturor asistenţilor medicali care fac parte din Proiectul „Muncă şi Integrare în Germania" ajutor GRATUIT la obţinerea recunoaşterii, aşa că tu nu vei avea parte nici de costuri, nici de riscuri. De asemenea, nu vei avea restricţia de a rămâne o perioadă la un anumit loc de muncă.

Recunoaşterea profesională: ce trebuie să ştii

Dacă vrei să obţii şi tu recunoaşterea profesională în Germania şi să te bucuri de toate avantajele pe care le vei avea astfel, trebuie să ţii cont de câteva aspecte cheie:

  • este foarte important să trimiţi documentele traduse şi legalizate. Reţine că legalizările trebuie să fie în original, adică nu trebuie să trimiţi documentul original, ci strict legalizarea în original;
  • trebuie să ţii cont de faptul că actele trimise vor rămâne ulterior la ministerul german şi nu le vei primi înapoi;
  • procedura de obţinere a recunoaşterii durează între 2 – 3 luni de zile, dar pot fi întârzieri. Acestea apar doar dacă nu trimiţi actele potrivite;
  • este mai bine să se ocupe o firmă de obţinerea recunoaşterii, pentru că membrii ei cunosc toate procedurile;
  • este important să ai răbdare la obţinerea recunoaşterii, atât cu procesul, cât şi cu tine însuţi!

În concluzie

Pe scurt, obținerea recunoașterii profesionale este importantă nu doar pentru tine, ci pentru toţi asistenții medicali care doresc să-și dezvolte cariera, să obțină stabilitate și satisfacție profesională și să contribuie la creşterea calităţii îngrijirii pacienților. De asemenea, beneficiile financiare care apar odată cu obţinerea recunoaşterii nu sunt deloc de neglijat. Chiar dacă procesul de obţinere a acestui document este unul complex, este bine să ştii că echipa VR Personal este alături de tine şi te ajută să îl parcurgi cu succes!

Află mai multe despre ofertele de muncă de la VR Personal!

1
De ce ai nevoie de un număr unic de impozit în Ger...

Postari Asemanatoare