INTERVIU: Ce înseamnă 10 ani de Germania pentru Vlad Ruja, de la VR Personal

Ce înseamnă 10 ani de Germania pentru Vlad Ruja, de la VR Personal

Odată cu vara anului 2023, echipa VR Personal sărbătoreşte schimbările, oportunităţile şi succesul profesional. Acest lucru este posibil pentru că luna iulie marchează un eveniment important pentru echipa noastră: se împlinesc 10 ani de când Vlad Ruja, fondatorul VR Personal, a ales să lucreze şi să se integreze în Germania. Având în vedere această ocazie specială, ne-am propus să stăm de vorbă cu Vlad pentru a afla ce înseamnă pentru el aceşti 10 ani petrecuţi în Germania, dar şi de ce a ales să creeze şi să dezvolte Proiectul "Muncă şi Integrare în Germania."

Luna iulie marchează un moment important din viaţa ta profesională şi personală: 10 ani de Germania. Îmi poţi spune cum ai ajuns în Germania, pe scurt?

Am ajuns în Germania în anul 2013, datorită naşului meu, care a vorbit pentru mine să dau probe la o echipă de fotbal din Germania. 

În urma acestor probe sportive am reuşit şi am primit un contract la o echipă de fotbal de aici. Aşadar, fotbalul m-a adus aici.

Am jucat fotbal încă de la vârsta de 6 ani şi, înainte de a ajunge în Germania, am jucat în mai multe ligi din România şi din Ungaria.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit pe parcursul carierei şi integrării tale în Germania?

Cea mai mare provocare pentru mine, personal, a fost faptul că am venit fără cunoştinţe de limba germană. Am avut destule provocări până am ajuns să învăţ limba germană. 

Aşadar, faptul că nu ştiam limba germană a fost o mare provocare, tot aşa cum a fost şi faptul că m-am accidentat la fotbal şi o jumătate de an nu am putut juca. 

Acela a fost, pentru mine, un moment de cotitură fiindcă nu ştiam pe ce drum s-o apuc.

Nici fotbal, nici carieră, nici limba germană – a fost dificil. Toate acestea se întâmplau la doar 6 luni după ce ajunsesem în Germania şi a fost cel mai greu moment pentru mine.

Care sunt lucrurile bune şi frumoase care te-au convins să rămâi în Germania?

În ciuda acestui moment dificil, nu m-am dat bătut. Ceea ce m-a convins să rămân în Germania a fost faptul că am realizat în acele clipe grele că totul sau aproape totul în viaţă depinde doar de tine. Dacă eşti într-un sistem în care poţi să evoluezi şi te poţi integra, dacă eşti serios, ambiţios şi, bineînţeles, dacă înveţi limba germană, totul va merge din ce în ce mai bine.

Mi-a plăcut foarte mult organizarea pe care am întâlnit-o aici, curăţenia, sistemul medical, infrastructura. Făcând sport, am văzut că aici ai foarte, foarte multe oportunităţi de a-ţi petrece timpul liber şi totul într-un mod foarte organizat, pe echipe, indiferent ce sport vrei să faci sau ce pasiune ai avea. Vrei să joci fotbal? Poţi! Vrei să cânţi la pian, vrei să faci balet, vrei să joci volei, vrei să faci călărie? Totul este organizat şi, chiar dacă vorbim despre echipe sau activităţi de amatori, condiţiile sunt ca la profesionişti.

Asta mi-a plăcut foarte mult aici, că în Germania ai foarte multe posibilităţi să-ţi petreci timpul liber!

Cum şi de ce a apărut ideea de a fonda VR Personal?

Ideea de a fonda VR Personal mi-a apărut după ce am reuşit să ajut mai mulţi membri ai familiei să ajungă în Germania, să-şi găsească un loc de muncă, să-şi găsească o chirie potrivită. Atunci, efectiv am observat că este nevoie de personal în Germania.

Făcând asta doar pentru membrii familiei şi pentru cei apropiaţi mie mi-am dat seama că pot transforma această activitate într-una profesională, că pot să duc totul la un alt nivel. M-am gândit că pot face asta pentru mult mai mulţi oameni, că pot ajuta mai multă lume să-şi împlinească visul de a-şi găsi un loc de muncă de viitor aici.

Fiindcă eu m-am lovit de foarte multe greutăţi în Germania la început, am considerat că pot foarte bine să fac totul la un alt nivel şi să ajut mai mulţi români. 

În cazul meu, a durat până să învăţ limba germană, dar şi până să învăţ cum funcţionează sistemul social de aici şi legislaţia germană a muncii, şi asta în condiţiile în care aveam şi o diplomă de licenţă în Drept, din România!

Aşadar, ideea de a fonda VR Personal a apărut din dorinţa de a ajuta, ca să nu mai fie nevoiţi să treacă şi alţi români prin greutăţile prin care am trecut eu. Mi-am dorit să creez o firmă şi o echipă care să îi ajute să ajungă efectiv în Germania şi să găsească totul pregătit pentru ei. Ca ei să se poată concentra 100% pe carieră, să fie siguri şi să nu aibă nicio frică: când ajung aici au deja un contract de muncă încheiat direct cu angajatorul german, au o chirie... E totul organizat pentru ei!

Care sunt valorile VR Personal şi ce face echipa ta pentru a le menţine şi a le îmbunătăţi?

Valorile VR Personal sunt corectitudinea şi transparenţa. Aceste două valori sunt totul pentru mine şi pentru echipa mea. Indiferent de relaţia pe care o avem cu fiecare candidat, dorim să fim încă de la bun început foarte corecţi şi foarte transparenţi.

Pentru noi, cel mai important este că omul este pe primul loc, adică asistentul medical care vrea să înceapă o carieră de succes în Germania. Omul acela trebuie să fie cât mai bine informat, cât mai bine pregătit pentru Germania, trebuie să ştie exact ce îl aşteaptă şi ce înseamnă Germania. El trebuie să vadă dacă i se potriveşte, în primul rând. Poate că sună un pic dur ce spun, dar Germania nu este pentru fiecare român, iar rolul nostru este de a explica şi de a le prezenta candidaţilor ce înseamnă Germania, într-un mod cât mai corect şi transparent. Doar aşa vor putea ei să ia cea mai bună decizie pentru ei!

Asta ne dorim şi asta facem! Ne dorim să schimbăm vieţile oamenilor în bine, ale celor care vin în Germania. Vrem să rămânem în continuare la fel de transparenţi şi de responsabili, tocmai pentru că ştim foarte bine ce înseamnă să vii aici. Trăiesc de 10 ani în Germania, aşa că ştiu foarte bine ce înseamnă acest lucru şi vreau să transmit mai departe informaţiile corecte, care sunt atât de necesare românilor. În plus, şi ceilalţi membri ai echipei VR Personal au locuit mult timp în Germania şi au aceeaşi părere ca mine.

Ce înseamnă proiectul "Muncă şi Integrare în Germania" şi care sunt avantajele lui?

Proiectul "Muncă şi Integrare în Germania" înseamnă în primul rând transparenţă totală şi corectitudine. Avantajele pe care le au cei care apelează la noi sunt mai multe, şi aici vorbim de la cursurile de limba germană, pe care noi le oferim gratuit şi la care poate participa oricine îşi doreşte să înveţe limba şi să vină în Germania şi până la planificare, consultanţă şi mediere.

Orice asistent medical poate participa gratuit la cursurile noastre de limba germană iar, după ce a ajuns la un anumit nivel, putem planifica împreună un interviu cu un angajator de aici. Tot timpul este cineva alături de ei, de candidaţi, inclusiv la interviu. În urma acestuia, se semnează contractul de muncă, direct cu angajatorul german, se planifică totul: salariul, chiria, locaţia – noi oferim absolut toate detaliile cât mai exact şi cât mai transparent. Cei care vor să lucreze aici trebuie să ştie absolut totul înainte de a ajunge în Germania.

Ne ocupăm şi de obţinerea recunoaşterii profesionale, deoarece diploma din România este recunoscută doar după ce ai nivelul B2 de limba germană. Pe lângă asta, ne ocupăm de toate aspectele birocratice care ţin de integrarea în Germania: de înscrierea la medicul de familie, înscrierea la casa de sănătate, căutarea unei locuinţe potrivite şi aşa mai departe. Oferim toată consultanţa şi medierea în carieră, dar şi în viaţa socială pe care românii o vor avea aici.

Din partea noastră, asistenţii medicali au parte de tot sprijinul de care au nevoie. Încă un punct important este faptul că nu semnează cu noi contracte de constrângere prin care să îi obligăm să ne returneze sume de bani dacă renunţă la angajatorii care ne sunt parteneri în Germania.

Acesta este modul nostru de lucru, chiar dacă multora nu le-a venit să creadă. Nu constrângem în niciun fel asistenţii medicali români şi nu percepem niciun comision. Pentru noi, cei mai importanţi sunt oamenii şi e important ca ei să fie cât mai liniştiţi, ca să se concentreze pe carieră şi să se integreze cât mai uşor la viaţa socială şi la locul de muncă din Germania.

Pe scurt, VR Personal chiar este locul în care oamenii contează şi punem mare accent pe asta, atât eu, cât şi colegii mei.

Care sunt acele lucruri care transformă acest proiect într-unul de succes?

Important este numărul mare de parteneri pe care îi avem în Germania, adică cele peste 300 de companii cu care lucrăm aici. Asta înseamnă că reuşim să găsim diferite locuri de muncă, de multe ori reuşim să găsim un loc exact în oraşul în care doreşte să lucreze candidatul. Aici vorbim de diferite zone ale Germaniei: Hamburg, Berlin, Bremen, München, Nuremberg, Leipzig, Kassel, Speyer, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart – avem parteneri pe întreg teritoriul Germaniei şi acesta este un avantaj foarte mare.

În plus, candidaţii au posibilitatea de a schimba angajatorul sau oraşul, dacă nu se adaptează, din varii motive sau dacă pur şi simplu vor să se mute.

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de un nou loc de muncă în domeniul medical din Germania, dar şi de toate avantajele pe care ţi le oferă echipa noastră?

7
Vlad Ruja de la VR Personal a explicat pentru Prof...
Beneficiile colaborarării cu VR Personal

Postari Asemanatoare