Primii paşi în sistemul medical din Germania: alegerea firmei de recrutare

Primii paşi în sistemul medical din Germania: alegerea firmei de recrutare

De-a lungul timpului, echipa VR Personal a avut onoarea de a cunoaşte mii de românii care au ales să înceapă o carieră în domeniul medical din Germania. Unii dintre aceştia au plecat direct din România, chiar prin intermeniul proiectului "Muncă şi Integrare în Germania", în timp ce alţii au mai avut experienţe profesionale anterioare aici. Din păcate, nu toate aceste experienţe au fost pozitive, iar echipa noastră s-a confruntat de multe ori cu neîncrederea şi cu frica românilor, apărute în urma unor experienţe nefericite cu alte firme. De aceea, astăzi vorbim despre alegerea firmei de recrutare!

Vlad Ruja de la VR Personal a filmat recent şi un video în acest sens, video în care anunţă că a decis să spună lucrurilor pe nume şi să vorbească mai mult anul acesta. Ideea lui Vlad de a spune lucrurilor pe nume porneşte de la o discuţie pe care a avut-o recent cu o asistentă medicală din România, ajunsă în Germania cu o altă firmă. Momentele dificile prin care a trecut această doamnă l-au indignat pe Vlad şi l-au convins să vorbească, să filmeze şi să ofere românilor o serie de informaţii importante despre alegerea firmei de intermediere şi integrare.

Un mesaj video important de la Vlad Ruja

Sunt puţin indignat deoarece tocmai am încheiat o discuţie cu o doamnă foarte plăcută, foarte motivată, însă din păcate situaţia ei nu este prea strălucită. A venit în urmă cu un an şi şapte luni în Germania printr-o firmă de recrutare şi i s-a promis suportul şi integrarea în Germania şi, bineînţeles, recunoaşterea profesională. Ei bine, după un an şi şapte luni, nu are efectiv niciun răspuns de la firma cu care a venit. De trei ori a trimis documentele legalizate, traduse, a cheltuit nişte bănuţi şi efectiv nu are niciun răspuns şi nu ştie în ce stadiu se află recunoaşterea,

arată Vlad.

După un an şi şapte luni să lucrezi încă pe poziţia de infirmier, este, pentru mine ceva foarte frustrant. În tot acest timp trebuia să aibă deja recunoaşterea profesională, alt contract de muncă şi să câştige mai mulţi bani. Doamna pierde lunar aproximativ 700-800 de euro,

a adăugat Vlad

Pentru el şi pentru întreaga echipă VR Personal publicarea de informaţii şi sfaturi privind alegrea firmei de recrutare a devenit astfel foarte importantă. De aceea, Vlad a filmat acest video pentru a spune românilor cum să evite situaţiile de tipul ăsta, dar şi ce pot face pentru a se asigura că îşi construiesc o carieră de succes în Germania.

Un plus de informare garantează succesul

În momentul în care au luat hotărârea să vină în Germania, mai ales dacă vin printr-o firmă de recrutare, românii ar trebui să se informeze foarte mult referitor la contractul de muncă. 

Ei ar trebui să ştie, în primul rând, cu cine semnează contractul de muncă: cu o firmă de intermediere şi integrare sau direct cu angajatorul german, aşa cum garantează de exemplu VR Personal. Mai mult, este important şi dacă acest contract este pe perioadă nedeterminată sau dacă este pe perioadă determinată. 

Un alt aspect extrem de important este locuinţa: unde vor locui, cât costă chiria şi cine închiriază imobilul - angajatorul sau asistentul? Trebuie sau nu să plătească un avans la închiriere?

Locuinţa este un aspect deosebit de important, pentru că asistenţii medicali şi infirmierii români trebuie să ştie ce se va întâmpla cu locuinţa lor dacă aleg să schimbe locul de muncă. Vor mai putea locui în acelaşi loc sau nu? Mai mult, Vlad Ruja îi îndeamnă pe asistenţi să nu părăsească România până nu au un contract de muncă şi toate informaţiile referitoare la locuinţă şi la contractul de închiriere al acesteia. Aceste informaţii simple îi pot ajuta pe asistenţii medicali şi pe infirmierii români să facă alegerile potrivite pentru viitorul şi pentru succesul lor în Germania. Iar asta începe cu alegerea firmei de recrutare!

Recunoaşterea profesională, un aspect important

Dacă asistenţii medicali împuternicesc pe cineva să se ocupe de obţinerea recunoaşterii profesionale în Germania, este foarte important să întrebe ce se întâmplă în condiţiile în care firma de recrutare obţine recunoaşterea pentru ei. Recunoaşterea rămâne apoi la firmă sau li se eliberează şi se emite către ei? Din păcate, multe firme de recrutare nu eliberează recunoaşterea, ci o folosesc pentru a-i constrânge pe români să mai rămână o perioadă la locurile de muncă oferite de ei. De aceea, întrebările referitoare la recunoaştere, inclusiv în materie de costuri, sunt extrem de importante.

În alegerea firmei de recrutare, aceste informaţii referitoare la eliberarea recunoaşterii sunt la fel de importante precum cele referitoare la contractul de muncă, la contractul de închiriere a locuinţei şi la cursurile de limba germană. Vlad Ruja îi sfătuieşte pe toţi românii care vor să înceapă o carieră în domeniul medical din Germania să pună întrebări referitoare la aceste aspecte mai multor firme. Doar făcând o comparaţie între acestea se pot asigura românii că alegerea firmei de recrutare este una potrivită pentru ei, că aleg cea mai bună firmă. Desigur, VR Personal le stă mereu la dispoziţie cu propriul proiect de succes, proiectul "Muncă şi Integrare în Germania"!

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de un nou loc de muncă în domeniul medical din Germania, dar şi de toate avantajele pe care ţi le oferă echipa noastră?

6
Cum să răspunzi la întrebările de la interviul de ...
Proiectul «Muncă și Integrare în Germania» în 2023

Postari Asemanatoare